עיר לשם שינוי
כיצד הופכים את העיר למקום טוב יותר? איך מחוללים שינוי חברתי, כלכלי וסביבתי בסביבות בהן אנו חיים? שאלות אלו ניצבות במוקד ארגון ללא מטרות רווח בשם NEXT CITY , שמפעיל מגזין מקוון תחת אותו שם. המגזין התחיל בכלל בגרסה מודפסת בשחור-לבן בשנת 2003 אבל גם הגרסה האלקטרונית שלו ממשיכה את אותה רוח אקטיביסטית ומנסה לחולל שינוי באמצעות חשיפה של מדיניות, פרויקטים חדשניים וסיפורים שמתרחשים באזורים מטרופולינים ברחבי העולם. היום, בין התומכים של הארגון ניתן למנות קרנות עתירות ממון כמו פורד ורוקפלר. אם אתם רוצים לשמוע כיצד שימוש ב GIS הופך את פילדלפיה למגרש משחקים או איך מזל"טים יכולים להיטיב עם ערים , זה המקום בשבילכם.
עושים מקום
איך יוצרים "מקום"? כיצד עצם הפעולה הזו – Placemaking – יכולה לחזק את הקהילה המקומית? שאלות אלו מעסיקות את הארגון "Project for Public Spaces" שקם במטרה לעזור לתושבים להפוך מרחבים ציבוריים למקומות תוססים ופעילים שגם מחזקים את הקהילה המקומית. הארגון פועל כצוות מחקרי בין תחומי שעורך כנסים ואירועים ועובד עם ערים, רשויות וקהילות במטרה לגבש יחד איתן תכנית אסטרטגית או ארגז כלים לפעולה. דוגמה אחת היא הפרויקט "Power of Ten". הפרויקט מבוסס על הרעיון, שאין די במקום טוב אחד כדי להפוך שכונה או מרחב מגורים לסביבת חיים פעילה ויצירתית. לגישתם, העיר זקוקה לרשת של מקומות המאפשרים לתושבים בכל רחבי העיר או האזור לקחת חלק פעיל בחיים הציבוריים. דוגמה נוספת היא “Lighter, Quicker, Cheaper” – אסטרטגיה מקומית שנועדה לחולל שינוי מהיר במרחב הציבורי בזמן קצר ובתקציב קטן, באמצעות פעולות מהירות כגון הנחה של כיסאות נוח או קיוסקים המספקים ספרים ומשחקים לתושבים.
לוח השראה
גם האתר הבא עוסק במרחבים ציבוריים, אבל מזווית הרבה יותר עיצובית. Landezine הוא אתר ותיק שמקבץ פרויקטים של עיצוב עירוני ואדריכלות נוף מכל רחבי העולם – לקסיקון של רחובות, כיכרות, גני שעשועים, גשרים, קווי חוף, אזורי תעשייה משוקמים ואפילו בתי קברות. הפרויקטים שמופיעים באתר מציעים עיצוב חדשני, מקורי ואיכותי, וממוקמים הן באזורים אורבניים והם באזורים טבעיים. הם מוצגים באמצעות צילומים, תכניות וחתכים. האתר גם מאפשר חיפוש נוח לפי מקום גיאוגרפי, שנה, סוג פרויקט ומשרד מתכנן, באופן שמקל מאוד על עריכת חיפוש ממוקד. אבל היתרון הגדול של האתר הוא דווקא היכולת לשוטט מפרויקט אחד לשני באותם רגעים בהם זקוקים לקצת השראה, מחפשים רפרנסים לפרויקטים בעולם או סתם רוצים לשטוף קצת את העיניים.
איך יוצרים "מקום"? כיצד עצם הפעולה הזו – Placemaking – יכולה לחזק את הקהילה המקומית? שאלות אלו מעסיקות את הארגון "Project for Public Spaces" שקם במטרה לעזור לתושבים להפוך מרחבים ציבוריים למקומות תוססים ופעילים שגם מחזקים את הקהילה המקומית.
רק לרגע
נראה שבזמן האחרון בכל מקום ברחבי תל אביב צצה חנות פופ-אפ חדשה המגיחה לאוויר לזמן קצר ומיד נעלמת. הקונספט הזה עומד במרכז הבלוג Pop-Up City, שמתמקד בפעולות זמניות במרחב העירוני ומציע פרשנות דינמית לחיים העירוניים העכשוויים. בעולם נזיל המשתנה ללא הרף יש מקום ליוזמות מהירות, גמישות, שיכולות לקום ולהיעלם באותה נשימה. הבלוג חוקר וחושף רעיונות, טרנדים ופרויקטים. אחד הפרויקטים המקוריים שעלו באתר לאחרונה הוא יוזמה להקמת רשת של מציאות ואבידות במרחב השכונתי. העיקרון פשוט: אדם שמוצא חפץ ברחוב, נניח צרור מפתחות, תיק או משקפי שמש, פשוט תולה את החפץ על אחד המתלים האדומים שנפרשו ברחבי השכונה, מצלם את המיקום והחפץ ומעלה את התמונה לאחת הרשתות החברתיות. פרויקט אחר מציע עמדות פסיכותרפיות זמניות הפזורות במרחב העירוני ומעניקות עזרה פסיכולוגית לעוברי אורח.
מקאבול ועד אתונה
העיתון הבריטי הוותיק “הגרדיאן" השיק השנה מדור מיוחד שעוסק בערים, תחת הכותרת Guardian Cities, במטרה ליצור במה רחבה לדיון אודות החיים העירוניים ברחבי העולם. נקודת המוצא של המדור היא גלובלית, הוא עוסק בערים מכל חלקי הגלובוס ומציג ידיעות חדשותיות לצד פרשנויות ומאמרי דעה על ערים. תוכלו למצוא שם כתבות בנושאי תרבות (למשל: ציורי הקיר השכונתיים הטובים בעולם) וכתבות שעוסקות בממשק בין טכנולוגיה והעיר (כמו כתבה שמבקשת לחשוף את כל האמת אודות ערים חכמות ולהסביר למה הן יובילו לסופה של הדמוקרטיה). עוד באתר: רשימה על חמש ערים עם תכנון עירוני נכון, גלריית תמונות של החנויות הגוססות ביוון וכתבה מעניינת על קאבול שלא מפסיקה לצמוח. קרן רוקפלר נותנת חסות למדור הזה, מה שאומר שיש כאן ייצוג בולט מאוד לאחד הנושאים שהכי מעניינים את הקרן בשנים האחרונות: חוסן עירוני.
המפה והטריטוריה
מגזין ותיק נוסף, "האטלנטיק" האמריקאי, זיהה לפני מספר שנים את הצורך לייחד מגזין עצמאי העוסק בערים. המגזין המקוון City Lab (או בשמו הקודם The Atlantic Cities) חוקר, מנתח ומציג את הסוגיות המרכזיות איתן מתמודדות ערים ברחבי העולם, לצד רעיונות חדשניים וסיפורים מעניינים, והכול דרך נקודת מבט מקורית ורעננה. המגזין נוגע במגוון רחב של נושאים כמו תחבורה, עבודה, דיור, אקלים, פשע ופוליטיקה, ומהווה במה לקולות המרכזים הפועלים בשדה התכנון העירוני והתכנון הקהילתי. למגזין שפה ויזואלית מובהקת והוא עושה שימוש נרחב בקרטוגרפיה לניתוח והצגה של נושאים. כך, לדוגמה, מאמר המסכם את שנת 2014 עושה זאת דרך 14 מפות המסבירות את האירועים החשובים שהתרחשו בעולם החל המשבר באוקראינה ועד לבצורת שפקדה את מערב ארצות הברית.
עיצוב שיכול לשנות את העולם
הבלוג הבא מחפש דרכים חדשות לשפר את הסביבה דרך חשיבה יצירתית, טכנולוגיה ועיצוב סביבתי. Inhabitat שואל כיצד חדשנות בתחומים מגוונים, מאנרגיה ועד אופנה, דוחפת את העשייה האדריכלית והעיצובית אל עבר עתיד חכם ומקיים יותר. הבלוג מציף מגוון של נושאים ורעיונות, כמו מלון קפסולות לאורך נהר הסיין בפריז, עיצוב ייחודי לטורבינות המפיקות אנרגיית רוח ונעלי ספורט עשויים מבקבוקים ממוחזרים.
עיר תחת חקירה
אתר נוסף שעוסק בערים, אולם הפעם מנקודת מבט אקדמית-מחקרית, הוא ה-City Science, יוזמה של ה-Media Lab, אחת המעבדות הבולטות בבית הספר לתכנון ואדריכלות ב-MIT. היוזמה מאגדת רשת של קבוצות מחקר שמתמחות בנושאים כגון עיצוב טכנולוגיה ומערכות תשתית, ניתוח מידע ופיתוח תאוריות מדעיות. קבוצות המחקר פועלות יחד במטרה לשפר את העיצוב, דפוסי הפעילות וההבנה של המרחב העירוני. האתר מספק הצצה לפעילות של ה Media Lab ושל קבוצות מחקר ספציפיות כגון מרחבי מגורים ועבודה, רשתות תנועה, רשתות אנרגיה תמריצים ומשילות ועוד. נקודת המוצא היא הסתכלות על המערכת כרשת ולא כיחידות נפרדות ועל שיתופי פעולה בין תחומים שונים.
פוסט זה התפרסם בשפת רחוב ב- 31.12.2014
יש מצב שיעניין אתכם