הרעיון של "עיר חכמה" הפך בשנים האחרונות לשחור החדש. הרבה ראשי ערים אוהבים לנפנף באפליקציות עירוניות, נקודות גלישה חופשית ותשלום חשבונות מקוון. בניו יורק החליטו לקחת את הרעיון צעד אחד קדימה, וב-2011 השיק ראש העיר הקודם, מייקל בלומברג, יוזמה חדשה ושאפתנית: מפת דרכים דיגיטלית – NYC Digital Roadmap, תכנית אסטרטגית למרחב הוירטואלי העירוני.
מטרתה העיקרית של התכנית היא להגדיר את החזון הטכנולוגי של העיר ולבסס את מעמדה של ניו יורק כעיר הדיגיטלית המובילה בעולם. פרויקט מסוג כזה עולה בקנה אחד עם תפיסת עולמו של בלומברג, שהביא את הרקע שלו (ואת תפיסת העולם שלו) כיזם טכנולוגי מוביל אל בין כותלי העירייה. לצורך כך הוא הקים מחלקה חדשה בשם NYC Digital. המשימה הראשונה של המחלקה החדשה היתה להעריך את מצבה של ניו יורק כעיר דיגיטלית, על ידי איסוף פידבק מהמגזר הפרטי והציבורי. בשלב שני, נכתבה מפת הדרכים הדיגיטלית, שאמורה לשקף ערכים של יעילות, שירות לציבור, שקיפות, צמיחה כלכלית ויצירת מקומות עבודה.
בתוך פחות משלוש שנים, הצליחה העירייה לקדם וליישם ארבעים יוזמות מתוך מפת הדרכים הדיגיטלית, בחמישה תחומים עיקריים: גישה לאינטרנט, חינוך, ממשל פתוח, שיתוף הציבור, ותעשיה.
תחום הגישה לאינטרנט הינו תנאי בסיסי להצלחת התכנית. בנושא הזה, מפת הדרכים מתמקדת באוכלוסיות חלשות ובעיקר במשפחות בעלות הכנסה נמוכה. על מנת להפוך את האינטרנט לזמין יותר עבורן, כוללת התכנית פריסה של "משאיות דיגיטליות" (digital vans) ובהן מחשבים לשימוש הציבור בשכונות מצוקה, וכן הגדלת מספר המחשבים המקושרים לאינטרנט בספריות ציבוריות. בנוסף, מפת הדרכים כוללת צעדים לשיפור הגישה לאינטרנט במרחב הציבורי, בין היתר, באמצעות התקנת WiFi חופשי בעשרות פארקים ורחובות מסחריים, הסבה של טלפונים ציבוריים שאינם בשימוש לנקודות גלישה והרחבת תשתית האינטרנט והסלולר בתחנות הרכבת התחתית.
בתחום החינוך הטכנולוגי מקדמת מפת הדרכים תכניות שונות שחושפות תלמידי תיכון לעולם הטכנולוגיה המתקדם בניו יורק. הן כוללות הקמת בתי ספר המתמחים במדעי המחשב ופרויקט ללימוד תכנות ויזמות בשיתוף חברות מקומיות. בתחום ההשכלה הגבוהה, מוקמים בימים אלה שלושה מרכזים טכנולוגיים חדשים שמטרתם להפוך את העיר למוקד בינלאומי של ידע טכנולוגי: Cornell-Tech, שיתוף פעולה של אוניברסיטת Cornell והטכניון להקמת קמפוס חדש שיוקדש ללימודי טכנולוגיה ויזמות; NYU CUSP, מרכז מחקר פרטי-ציבורי המתמקד בתחום החדש urban informatics (תורת המידע העירוני) ומשתמש בעיר ניו יורק כמעבדה; IDSE, מכון באוניברסיטת קולומביה המוקדש ל-data science, שמטרתו לפתח ולקדם יוזמות טכנולוגיות מתקדמות.
בתחום הממשל הפתוח (open government) מקודמת מדיניות הדוגלת בשקיפות, פתיחות ושיתוף פעולה בין העירייה, התושבים והמגזר הטכנולוגי. בשנים האחרונות משתפת העירייה את מאגרי הנתונים שלה עם הציבור – מידע שלא היה זמין לציבור בעבר – החל בנתונים פשוטים וכלה במאגרים מורכבים הכוללים נתוני תכנון ושימושי קרקע. השלב הבא הינו שימוש במידע לרווחת התושבים. לשם כך, יזמה עירית ניו יורק תחרויות שונות ומרתוני תכנות (hackathons) לפיתוח אפליקציות עירוניות. בהתאם, בתחום שיתוף הציבור פועלת מפת הדרכים לשיפור פני העירייה במרחב הווירטואלי וכן לפיתוח תכניות שיתוף ממוקדות למחלקות העירייה השונות. לדוגמה, שדרוג אתר האינטרנט של העירייה, שימוש במדיה חברתית לשיתוף הציבור בנעשה במחלקות השונות, ייעוץ טכנולוגי לכל מחלקה ושיפור אתר המידע העירוני (בו ניתן לדווח על גופי תאורה שאינם עובדים או על מדרכה שבורה).
לבסוף, בתחום התעשיה, מתמקדת התכנית בקידומו של מגזר דיגיטלי פעיל. ניו יורק הפכה למוקד השני בגודלו בארצות הברית בכל הנוגע להשקעות בתחום הטכנולוגיה. מעבר להיותה מגנט ליזמים, העיר מובילה במספר הסטארט-אפים המקומיים. על מנת לנצל את המומנטום ולהרחיבו, מפת הדרכים כוללת יוזמות לגיוס מהנדסים, מענקים ליצירת חללי עבודה המתאימים לחברות טכנולוגיות, והדרכת עסקים קטנים בנושא שימוש בטכנולוגיה לשם פיתוח העסק. גולת הכותרת הינה יוזמה בשם We Are Made in NY, תכנית שתומכת במגזר הטכנולוגי בעיר, ומספקת מידע לגבי מקומות תעסוקה ומקורות השכלה בכל הרמות.
מטרתה העיקרית של התכנית היא להגדיר את החזון הטכנולוגי של העיר ולבסס את מעמדה של ניו יורק כעיר הדיגיטלית המובילה בעולם. פרויקט מסוג כזה עולה בקנה אחד עם תפיסת עולמו של בלומברג, שהביא את הרקע שלו (ואת תפיסת העולם שלו) כיזם טכנולוגי מוביל אל בין כותלי העירייה.
מהווירטואלי– לממשי
מפת הדרכים הדיגיטלית של ניו יורק אמנם מתמקדת בעיקר במרחב הווירטואלי של העיר, אך השפעתה מתחילה לזלוג לסביבה הבנויה.
הקמפוס החדש של Cornell Tech הינו הדוגמה הראשונה, ואולי הברורה ביותר, לביטוי של התכנית במרחב העירוני. הקמפוס מוקם יש מאין ב-Roosevelt Island הבלתי מפותח. העובדה כי העירייה משקיעה משאבים בהקמת מרכז חדש להשכלה גבוהה, בשיתוף פעולה בינלאומי בין שתי אוניברסיטאות מובילות, מעידה על החשיבות שהיא רואה בחינוך טכנולוגי ובהבאת הדור הבא של מהנדסים אל העיר. הקמפוס החדש מתוכנן ומוקם בטכנולוגיות בניה חדשניות, וישמש כעדות פיזית לחזון הטכנולוגי של העיר.

דוגמה נוספת לקשר בין טכנולוגיה והמרחב הפיזי הינה שיתוף הפעולה בין מרכז המחקר NYU CUSP לבין פרויקט הנדל"ן הענק Hudson Yards הנבנה בימים אלה במערב מנהטן ויכלול מגורים, מסחר, בית ספר, ופארקים. ה-CUSP, שעוסק כאמור במחקר עירוני מתקדם, הכריז לאחרונה על פרויקט חדש לניתוח הסביבה העירונית וינצל את התשתית של הפרויקט החדש למדידה (בהסכמה) של תנועת הולכי רגל ומכוניות, זיהום אוויר, שימוש באנרגיה ומיחזור. המתחם יהפוך למעשה למעבדה עירונית, כדוגמה לפוטנציאל הגלום בתחום המתפתח של תורת המידע העירוני – urban informatics.
מפת דרכים דיגיטלית היא אחת מאבני היסוד של תכנון עירוני עכשווי. עם התקדמות העולם הטכנולוגי, עוד ועוד ערים (ובהן תל אביב) יוצרות תכנית אב למרחב הווירטואלי, על מנת לשפר את איכות החיים בעיר ואת הקשר בין העירייה לתושביה. ספציפית בניו יורק, התכנית הינה חלק מחזון כולל של ראש העירייה הקודם, מייקל בלומברג, למינוף המגזר הטכנולוגי בעיר. זהו תהליך ארוך שחלקו מתרחש כבר עכשיו, ואת חלקו ניתן יהיה לראות רק בעתיד. בשנים הקרובות, יהיה מעניין לראות את ההשלכות של מפת הדרכים הדיגיטלית על המרחב הבנוי והלא-בנוי, ולבחון האם העירייה הצליחה במטרות שהציבה לעצמה.
פוסט זה התפרסם בשפת רחוב ב- 05.11.2014